Manden, Geniet, Skaberen & Angsten – Yves Saint Laurent – YSL

Han betegnes af mange, som en af det 20. århundredes største og mest indflydelsesrige modeskabere. Han var om nogen, manden der kæmpede kvindernes kamp, i en verden i forandring. Men den voldsomme succes fra en tidlig alder, satte sine spor i et skrøbeligt sind.

Hans borgerlige navn var Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent og han blev født den 1. August 1936 i Oran, Algeriet. Her opvoksede han, men uoverensstemmelser med faderen, og egne visioner sendte ham til Paris, hvor han mødte Michel de Brunhoff, direktør for Vogue.
Det var Brunhoff der introducerede YSL til Christian Dior, og i en alder af blot 17 år, fik Yves et job hos Christian Dior. Her arbejdede de side om side indtil Diors død.

Efter Diors pludselige død i 1957, blev Yves i en alder af blot 21 år, sat i spidsen som chef designer for imperiet. Hans mission var at rede firmaet ud af de økonomiske problemer, som det befandt sig i.
Selvsamme år lancerede Laurent sin første kollektion for Dior, the Ligne Trapze, som blev et verdens hit, som indbragte ham Neiman Marcus Oscaren.
I 1960 skabte Laurent det revolutionerende “Beat Look”, og alt så strålende ud.

Men job hos Dior tog hård på den unge knægt, i 1960 gik klappen ned for første gang, og deraf 2 års psykiske problemer. Men selvom Laurent havde drejet Dior indtil en kæmpe succes, så var hans kreative designs og snit, for meget for det kendte modehus, og i 1962 efter at være kommet nogenlunde på rette fode, blev YSL løst fra Dior, og fortsatte videre i sit eget navn Yves Saint Laurent.
Han åbnede straks en butik, med hjælp fra hans ny partner Pierre Bergé. Dvs Bergé finansierede butikken, mens Laurent skabte klædderne.
I 1966 introducerede Laurent sit mest kendte værk, Le Smoking, som var betød afslutningen på mands ret til kun at gå i jakkesæt.
Desuden kom der i 1960´erne flere kendte kollektioner og designs, som

The Reefer jacket (1962)
The Sheer Blouse (1966)
The Jump Suit (1968)
Ready-to-wear som en helhed.

Partnerskabet med Bergé holdt indtil 1976 hvor parret gik hvert til sit, men fortsatte som Businesspartnere. Yves Saint Laurent er mest kendt, som manden der udstillede kvindernes nye rolle i et samfund i udvikling. Han kreerede tøj til den moderne, selvstændige, selvsikre, og ikke mindst business orienterede kvinde, med mod på livet.

Hans kollektioner og dispositioner skabte ofte højlydte protester i samfundet. Blandt andet fik 1971-kollektionen meget kritik i USA, pga inspirationen fra Paris under 2. verdenskrig. Parfumen OPIUM skabte ligeledes røre, da modstanderne mente den opfordrede til narkomisbrug eller misbrug i den relation.
Men selvom omverdenen ikke altid var enig, så holdt YSL ved, og fik altid sin vilje i sidste ende.

I 1999 blev mærket Yves Saint Laurent solgt til Gucci-Group, hvor en succesrig Tom Ford genopfriskede, det dengang støvede franske mærke. Idag kan Tom Ford takkes for YSL genvundne styrke, og moderne kollektioner, med udgangspunkt i Yves kreationer.

Yves Saint Laurent forlod modeverdenen i 2002, med en opsang af de store. Han mente ikke længere at design og moden var i fokus, men at det hele var blevet en masseproduktion industri med fokus på pengene. Og denne tanke, kunne Laurent ikke forene sig med.

Yves Saint Laurent døde den 1. juni 2008. Han var psykisk syg i det meste af hans liv, og han var derfor en meget sky person. Han viste sig sjældent offentligt, og når det skete var det i forbindelse med hans modeshows.

Yves Saint Laurent Solbriller er meget klassiske i stilen. De henvender sig til den moderne og mode orienteret kvinde, som har fingere på pulsen, og karriere speederen i bund. Solbrillerne udståler luxus og rene linier af højeste karakter, og er ofte prydet af smukke dekorationer af forskellig slags. Især kreative og kunstneriske mønstre er ofte brugt.
YSL solbriller er stort set kun målrettet mod kvinder, og det ses både på pasformen og designet. Farverne er meget fransk orienteret med grobund i beige, hvid, sort, marine og sand, men disse passer utrolig godt til designet ofte, og skaber en perfekt enhed, der afspejler luxus, prestige og glamour.

Læs historien om Mercedes her.

5 tanker om “Manden, Geniet, Skaberen & Angsten – Yves Saint Laurent – YSL”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.