Licensernes bagmand – Christian Dior

Christian Dior skabte et af de hurtigst voksende modehuse i historien. Modehuset “Christian Dior” blev grundlagt i 1947 og allerede i 1957 ved Diors død, var imperiet blevet kæmpe stort.
Mange af nutidens store designere har været i lære hos modehuset Dior, hvor de har fået deres gennembrud.

Men historien om Christian Dior tog sin begyndelse den 21. Januar 1905 i Granvill, Frankrig. Her blev en af historiens største image skabere født i Frankrig.
Forældrene ønskede at Dior skulle blive diplomat, og det var derfor under tvang at han i 1920-1925 studerede på det famøse École des Sciences Politiques, hvor alle Frankrigs største politikere og diplomater blev uddannet.
Selvom Dior afsluttede studiet, var det ikke politik der trak i ham, nej det var derimod kunst. I 1928 modtog Dior penge fra faderen til at åbne sit eget kunstgalleri, hvor han solgt moderne kunst i stil med Picasso osv. Men uroen og børskrakket satte sine spor i Europa i 1930´erne og Diors fader mistede jobbet. Dette førte til at Dior måtte lukke sit galleri, og søge nye veje for at efterleve sin drøm.

Fra 1937-39 arbejdede han for Robert Piquet, indtil han aftjente sin værnepligt. I 1942 forlod Dior hæren, og fik straks arbejde hos modehuset Lucien Lelong, hvor han efterfølgende dannede par med Pierre Balmain.

Kort efter 2. verdenskrigs afslutning, nærmere betegnet 8. oktober 1946, åbnede Dior sit eget modehus. Dette skete i samarbejde med den stenrige bomulds-konge Marcel Boussac, som stod for det finansielle. Dior fik 1/3 del af firmaet, men havde ingen indflydelse, denne sad Boussac 100% på.

Den 12. Februar 1947 blev den første kollektion fra Dior lanceret. Oprindelig var denne kollektion, som var to-delt Forår og Sommer, præsenteret som “Corolla” og “Eight”, men efter Harper Bazaars chef redaktør, Carmel Snow, udbrød ” It´s such a NEW LOOK”, gik kollektionen over i historien som “The New Look”. Herfra er Diors færden mere eller mindre en kort historie, om hvordan en mand gjorde alt rigtigt, og skabte et modehus verden endnu ikke havde set.

Allerede i 1947 lanceres den først Dior parfume “Miss Dior”, som var opkaldt efter Christian Diors søster Cathrine Dior. Parfumen var på licens hvilket betød at Dior ejede 25%, Coty Parfumes 35% og Boussac 40%. Det var første gang i verdens historien, at et modefirma udliciterede dele af forretningen, mod royalties. Og dette skulle vise sig at blive starten på verdens første og største licensudbud, med Dior Trademarket.

I 1949 begyndte ekspansionen og erobring af verdensmarkedet, med åbningen af Dior butikken i New York. Samme år havde Dior 75% af Frankrigs fashion eksport og 5% af Frankrigs totale eksport.

I 1953 bliver den kommende chef designer Yves Saint Laurent ansat.
Hele Dior koncernen vokser eksplosivt, licensaftalerne udvides, og i 1957 dør Christian Dior i en alder af blot 52 år. Dette kaster Cristian Dior brandet ud i den første store krise. Chokket over chef-designeren og grundlæggerens død, føre til nedlukning af samarbejder world wide, hvilket flere licens ejere ikke var tilfreds med. Desuden var Diors position i Frankrigs mode industri, så stor og betydningsfuld, at Rouët måtte finde en løsning.

Løsningen blev den blot 21 år gamle Yves Saint Laurent, som chef designer, og skabte fra første færden succes, til det store modehus.

I 1960 forlader YSL posten efter en indkaldelse til militæret. Hans stol overtages af Marc Bohan, som også formår at skabe succes…

I 1968 overtager Moët-Hennessy (det kommende LVMH, Louis Vuitton-Moët-Hennessy) Diors parfume afdeling.
I 1969 ser Christian Dior kosmetik dagens lys.

1970 bliver året hvor Bohan lancere Christian Dior Homme tøj-linien. Denne bliver en kæmpe succes.

I 1978 går Boussac Group konkurs og Christian Dior brandet skifter ejere. Ingen af dem som startede dette enorme modehus er længere tilbage. Willot Group køber Dior ud af konkursboet.

Allerede i 1981 går Willot Group konkurs, efter blot at have ejet Dior i 2 år. Bernard Arnault og en investerings gruppe overtager Dior brandet for en slik, og laver en af historiens største røverkøb.

Med Arnault ved roret, som Direktør, tager Dior igen nogle store skridt fremad. Dette føre blandt andet til, at Dior S.A i 1988 køber 35% af aktierne i Louis Vuitton-Moët-Hennessy. Hermed er Diors parfume afdeling igen på Diors egne hænder, og Verdens største modehus, selv den dag idag, er en realitet.

I 1989 overtager italiensk fødte Gianfranco Ferré, Marc Bohans stol og føre Dior videre.
Dior vokser videre, og sortimentet udvides konstant mens brandet vokser.

I 1997 overtager John Galliano posten, som chef designer efter Ferré, som starter eget modehus.

Frem til dags dato er Dior imperiet blevet udvidet med mange nye butikker, og linier. Fælles for dem alle er den enorme succes disse har fået efter lanceringen. Dior er kendetegnet ved absolut luxus af højeste klasse!

Christian Dior Solbriller
er kendetegnet ved et stærkt image, som udtrykkes via trendsættende, vovede og klassiske design. Udgangspunktet er altid pasform, luksus og det famøse Dior logo, som fremkommer i et utal af variationer.
Dior Solbriller er især målrettet mod kvinder, som hungre efter luxus af højeste klasse, med fokus på designet og farverne. Dior har en fremtrædende position på solbrille markedet, og anses som en af de bedst brandede mærker.

Læs historien om Fendi her.